Sevärdheter

På Sotenäs turism hemsida finner vi denna beskrivning över närliggande sevärdheter.

I Sotenäs kommun hittar du ett pärlband med pittoreska fiskesamhällen. I över ett sekel har turisterna sökt sig till området för bad, sol och den vackra naturen.

Kungshamn

Centralorten i Sotenäs, där du finner all service du behöver. Ett stort utbud av shopping, vård, systembolag, boende, restauranger, gästhamn och mycket mer.

Hembygdsmuseer och Bildarkiv visar genom utställningar hur man levde och verkade förr i tiden, då fisket var den stora näringen i kommunen.

Kungshamn är uppdelat i Kungshamn (centrala delen), Fisketången, Hovenäset och Väjern. I Väjern ligger kommunens badanläggning som året om erbjuder trevliga aktiviteter.

Länkar till Kungshamnssidor:

www.kungshamn.nu

Smögen

Smögen är kanske mest känd för sin långa träbrygga längs hamnen. Under sommaren fylls den med caféer, krogar, butiker och utställningar.

Det var på Smögen som Evert Taube hade sitt första framträdande som trubadur. Hotell Smögens Havsbad som byggdes 1901 fylls fortfarande med gäster från när och fjärran. Nu naturligtvis i modern stil, men med gamla delen välbevarad kvar.

Det finns gott om boende och krogar på ön sommartid, under vintern minskar utbudet, men många väljer Smögen under den mörka årstiden för lugnet och naturen.

Länkar till Smögensidor:

www.smogen.nu

www.smogen.com

www.smogenbryggan.se

Hunnebostrand

Hunnebostrand är ett populärt semestermål, inte minst för sin fina gästhamn som rymmer över 200 båtar.

Stenhuggarmuseet visar på ett levande sätt i ett stenbrott och intilliggande smedja hur man bröt och bearbetade stenen förr.

I Hummerakademiens lokaler vid hamnen visas allt som har med hummer att göra. Redskap, humrar i olika storlekar och färger, historia mm.

I Hunnebostrand finner du även kommunens biograf, flera krogar och boendeanläggningar.

Strax norr om Hunnebostrand ligger det lilla samhället Ulebergshamn.

Länkar till Hunnebostrandsidor:

www.hunnebostrand.nu

Bovallstrand

Bovallstrand är beläget i norra Sotenäs inte långt från gränsen till Tanums kommun. Ett charmigt och genuint bevarat skärgårdsamhälle, mycket populärt semestermål.

Badholmarna är mycket populära under varma sommardagar och vid torget/hamnen finner du gästhamn, krog och shopping.

Strax norr om Bovallstrand kan du besöka den berömda konstskolan Gerlesborgsskolan samt KKV, Konstnärernas Kollektiva Verkstad.

Länkar till Bovallstrandsidor:

www.bovallstrand.nu

www.badholmarna.com

Bohus-Malmön

Bohus-Malmön är en ö utan broförbindelse. Men vägverkets bilfärja tar dig till och från ön varje halvtimma. D.v.s gratis båttur ingår.

Stenindustrin har satt sina spår på ön och idag kan man besöka stenbrott och få guidning om stenens historia. Den berömda “Hitlerstenen” bröts bl.a på Malmön och även gator som Champ Elysees i Paris är gjorda av sten från Malmön.

I hamnen finner du en stor modern marina med butiker, krog och service.

Baden på Bohus-Malmön är speciella. Här kan du bada från klippor men det finns även långa fina sandstränder såsom Kattesand.

Länkar till Bohus-Malmö sidor:

Rolf Bloms hemida

www.malmon.nu

Text skriven av Sotenäs Turism: http://www.vastsverige.com/sv/sotenas/